Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jediný, kdo se ze sametovky neradoval, byli komunisti, kteří měli svoje režimní výhody. Ostatním se po Kessel Buntes ani jiným pitomostech komunismu nestýskalo. To, že se Vaší babičce převrátil život pouze znamená, že ona třeba nebyla členkou KSČ, ale členem byl manžel a díky členství ta rodina požívala nemalých výhod. Kdyby se ovšem Vaší babičce stalo, že nesežene práci, neb není členkou KSČ, nebo jí děti nebudou studovat, aneb rodiče nejsou v KSČ, tak by pád komunismu uvítala s jásotem. A bohužel my, co jsme buzeraci za komunismu zažili, s hrůzou vidíme, že společnost opět volá po buzeraci občanů v komunistickém duchu. Nejaktivnější jsou v tom Piráti.

0 0
možnosti
Foto

Vaše babička není komunistka, jen prostě uvěřila tomu, co komunisté hlásali a to bude ta chyba. Takový režim rozhodně neměl předurčeno žít věčně, protože všem socanům vždy dojdou peníze druhých (to není fráze, to je holý fakt). A to přesně se stalo, nepřišla hrstka vyvolených, aby někomu něco sebrala, jen vládě komunistů došly cizí peníze. Bylo možné flákat práci (odcházel v 6 ráno a vracel se ve 2 odpoledne z práce), každý měl práci a musel ji mít pod hrozbou trestu, i když taková práce nebyla potřeba a i když ji celkem flákal, bezdomovci byli zavření ve vězení, takže nikoho nepohoršovali. Pozdvižení statusu dělníka také žádné bohatství nepřináší. Komunistický převrat daleko horším způsobem převrátil životy lidí a je zajímavé, že na to Vaše babička zapomněla. Komunistický režim sebral všechen majetek všem, kteří něco zajímavého vlastnili a za ty roky to dokázal prošustrovat neuvěřitelným způsobem. Ten spokojený život lidí, kteří dnes řeší, jak některé věci byly za komunistů lepší, byl postaven na okradení těch, kteří měli nějaký majetek a to je ta největší tragédie.

2 2
možnosti
Foto

Málokterý "režim" žije věčně. Jinak bychom měli cokoliv od Perské říše, přes Egypt, Řecko či Řím...anebo Hitlerovu Třetí říši. Nebyli to bezdomoci, kteří byli ve vězení = bezdomovci nebyli. Ve vězení byli příživníci = ti, kteří douhodobě neměli práci, což bylo příživnictví.

Komunistický převrat převrátil lidem život asi tak, jako převrat zvaný sametová revoluce...

Po samotové revoluci byl dluh komančů za 40letou vládu 24 miliard korun. Z toho vrátili jen v nemovitostech polovinu.

Tolik k hodnocení té Vaší tragédie.

Co jste, madam, zapomněla, jsou politické procesy 50. let. Což byla hrůza. Zrovna tak 60., 70.,80. léta byla o něčem jiném.

Stejně jako 90. léta. Víte příkladně, že během devadesátek se 12 lidí upálilo na protest politické situace? A nejmenovali se Palach a Zajíc.

1 0
možnosti

Mám z vás takový pocit, že se sic smířlivě ale nadřazeně vyjadřujete o něčem, co jste vlastně nezažil a svým způsobem děláte ze své babičky hlupáka, zatímco vy jste ten, co se narodil do jiných časů a tím pádem jste lepší.

4 0
možnosti

Režisér Miloš Forman to kdysi vystihl perfektně, socialismus je ZOO, kdežto kapitalismus je džungle, a on raději žije v džungli. Já tedy také raději žiji v džungli. :-)

2 0
možnosti

Taková obecná lidská vlastnost, dobré si pamatujeme, na špatné se zapomíná. Týká se to i babičky.

3 0
možnosti
Foto

v roce 1990 jsme babičku, narozenou 1911, vzali na výlet do Passau. Uměla skvěle něměcky a mysleli jsme si, že konečně uvidí, kde jsme mohli nebýt komunismu být. Nepomohlo to.

V roce 1948 jí bylo 37, takže by se dalo říct že mohla i porovnávat, ale nic. Dílem nostalgie za dobou kdy "více žila", dílem už nepružnost v myšlení způsobená stářím, řekl bych.

1 0
možnosti
Foto

skvělá úvaha. děkuji.R^

doplňuji: když v roce 48 komunisti převzali moc, voda co do akvárka nalili nebyla ani kalná rybniční, ale spíše jedovatý výplach plný baktérií a smrtelných nemocí a slizu.

a bylo dost lidí, kteří v tom plavat nejen neuměli, ale nezvládli tam ani dýchat.

1 0
možnosti

Netusim ja u vas, Ale u nas tenkrat na Praze 13, by v neprezil ani ten kovid.jeste dlouhe minuty Po natoceni byla bila a silne pachla po chloru.

0 0
možnosti

Babička zapomněla na to, že byla podstatně mladší. :-) A také na to, že od 50. let životní úroveň sice velmi pomalu, ale stoupala. Ale na druhou stranu by si v ČSSR nemohla dovolit jako důchodkyně udělat make-up, vzít šperky a vyrazit na nákupy.

0 1
možnosti

Babička nemá objektivně pravdu.

0 0
možnosti
Foto

Je to marné... Kdo nezažil třicet let v Československu a pak třicet let jako kandidát na členství v západní Evropě, je zatížen buď socialismem východního střihu, nebo socialismem severského Evropského střihu a tomu odpovídající propagandou EU, NATO a pod. Někdy si představuji tu dokonalost, kdyby soudruha Lenina německá sociální demokracie neposlala do Ruska a dějinný experiment spustili v Německu. Nebo kdyby Roosvelt, Chamberlain a Churchil nepodepsali Stalinovi demarkační linii až v polovině Německa nebo nás alespoň vykoupili z Ruských spárů jako Rakousko. Lidé jako vaše babička mohli být mladí jen jednou a nikdo se jich neptal co chtějí. Ano, chtěli ukončit válku a žít. A tehdy to bez pozdějších okupantů Rusáků nešlo. Obyčejný člověk nemá na mezinárodní politiku žádný vliv. Ani včera, ani dnes. Chápu vaši starost o babiččin život, ale není nám všem žádné pomoci. Po OF, ODS, ČSSD, Babišovi a Pirátech už politikům nelze věřit. Nejde o ideje, ale o prachy.

5 0
možnosti

Po OF, ODS, ČSSD, Babišovi a Pirátech už politikům nelze věřit. Kromě Pirátů byli všichni u moci a historicky se znemožnili. Piráty jste do výčtu zahrnul proč? Protože to říká Babiš?

0 1
možnosti
  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 881x
Někdo loví motýly a láká na jejich sbírku, já rád lovím postřehy do sítě slov, a jestli někoho nalákám, to přenechám vám

Seznam rubrik