Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prohlášení k Buči aneb šestý balíček sankcí

Uviděl jsem. Uvěřil jsem. Nikdo mě nemusí přesvědčovat o podvrhu. Masakrem v ukrajinské Buči se ve mně něco zlomilo a vnitřní výkřik „dost!“ byl mojí první reakcí. A jedno slovo se poté rozrostlo v následující řádky.

Od konce února jsme svědky ruské agrese vůči sousední Ukrajině zdůvodněné mlhavými pojmy denacifikace a demilitarizace. To vše za soustavného lhaní světové veřejnosti i sobě samým a vymýšlení slov o podvodu namísto přiznání si trpkých skutečností, vlastních ztrát, ovšem také válečných zločinů. Ukazuje se, že jsme konfrontováni s ničeho se neštítícím zlem, které namísto byť jen stínu sebereflexe nabízí jen výsměch do očí napadených Ukrajinců a „nikoli přátelských“ zemí.

A pokud to nebyl ještě samotný vpád na cizí území, pokud to nebyly zakázané kazetové střely ani ostřelování jaderných elektráren, ba ani humanitární katastrofa Mariupolu provázená s mařením pokusů o evakuaci obyvatel, pak právě Buča se musí stát oním bodem zlomu nebo ono pověstné překročení čáry. Obrazně se pod námi otevřela morální černá díra, ze které se nesmí dostat ani vlásek viny, kam nesmí proniknout ani paprsek milosti.

Nyní už to nelze přehlédnout a čekat, že se někdo „kompetentní“ postará o spravedlnost. Ostatně je nad slunce jasné, že Rusko pod taktovkou dříve autokrata, dnes už diktátora Vladimira Putina samo od sebe mašinérii nezastaví, že tato první evropská válka 21. století skončí teprve s tím, kdo k ní dal povel, a že bez zásahu třetí síly k tomu nedojde. Možná si Ukrajinci značnou část území uhájí – a daří se jim to prozatím skvěle –, ale i tak je zjevné, že bez zásahu třetí strany se Ukrajina na léta stane chronickou bolestí na mapě Evropy a trvale doutnajícím ohněm sporů, bolestí a traumat.

Když byly oboje hranice státní i morální překročeny, je nesnesitelné pomyšlení, že by vůdce Ruska vše ustál a odešel z prezidentského úřadu nějakou „přirozenou“ cestou; že by s ním přední západní politikové opět museli začít jednat a více či méně ochotně přijmout nové geopolitické uspořádání; zkrátka že bychom si na Putinovo věčné prezidentství zvykli a nechali vagony dějin zajet do nových kolejí. Takový mír by byl nemocným mírem s vysokou pravděpodobností opětovného vypuknutí konfliktu. V tomto smyslu trefná slova pronesl americký prezident Joe Biden ve svém nezvykle ohnivém projevu při státní návštěvě Polska: „Tento člověk nesmí zůstat u moci.“ V opačném případě by po generace zůstala černá skvrna na svědomí Evropy.

Jak to dopadá, když se agresorovi nikdo nepostaví do cesty (anebo jen alibisticky a vlažně za pomoci pouhých gest – viz slavné sankce), ukazuje jeden stručný příběh: Začalo to v roce 2014 anexí Krymu a skončilo to cynickým vražděním obyvatel ve městě Buči. Opravdu to skončilo? Jaká děsná odhalení nás po Buči ještě čekají? V tom tkví ústřední otázka. Ta namísto odpovědi vyvolává myšlenku podobající se svou prostotou jednomu z Newtonových zákonů: Dobyvačné zlo, nebude-li zadrženo silou působící proti němu, může se zastavit až u našich dveří. A pak už bude pozdě hrát si na překvapené.

Jedno už jsme snad v běhu událostí mohli poznat: Ze seriálu balíčků sankcí a zabavování jachet si mocnář nic dělat nebude. Ten člověk je příliš zajatý velkolepou idejí návratu Sovětského svazu a zcela zřejmě zaslepený urputnou záští k ukrajinskému národu. Měl by stejně jako jeden každý pachatel válečných zločinů včetně „řezníka z Buči“ poznat, že kdo se vědomě dopouští zla, musí počítat s následky svého jednání.

Jestliže si ruský prezident s při svých krocích bral inspiraci z postupu jiného diktátora v předvečer Mnichova, může si zbytek Evropy vzít příklad z jeho oponentů a vytvořit protiputinovskou koalici s cílem ukončit válku a dovést diktátora a další velitele zodpovědné za zvěrstva před mezinárodní soud. Nikdy bych nevěřil, že člověk zvyklý ohánět se perem a natahovat na papíře verše přestane být pacifistou a budu volat ty orgány, které mají moc zarazit pokračování humanitární katastrofy, po razantním, třeba i silovém řešení. 

 

Autor: Aleš Misař | pátek 8.4.2022 0:42 | karma článku: 20,06 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Aleš Misař

Na slovíčko v jazykovém rynku

Na pěkné zvonivé slůvko „rynek“ už v současné češtině narazíme zřídka: spíše v knihách, kterým na hřbety sedá prach, anebo na mapě, kde se uchovalo v místních názvech. Přesto přijměte i dnes pozvání na rynek.

2.2.2023 v 8:25 | Karma: 8,32 | Přečteno: 190x | Diskuse| Kultura

Aleš Misař

Tenká skleněná hranice

Je tomu bezmála sto let, kdy Jiří Wolker vydal sbírku Těžká hodina obsahující působivou báseň Tvář za sklem. V líčení přepychové kavárny stojící proti nehostinné ulici jsem našel překvapivou paralelu k vlastní aktuální zkušenosti.

4.5.2022 v 22:10 | Karma: 11,34 | Přečteno: 292x | Diskuse| Společnost

Aleš Misař

Když hlava myslí na klobouk

Zřejmě první vyobrazení klobouku ve známé podobě s krempou, korunou a střechou – tzv. „top hat” – má na svědomí francouzský malíř Carle Vernet. Dílo se datuje do roku 1796.

20.10.2021 v 21:26 | Karma: 7,91 | Přečteno: 223x | Diskuse| Společnost

Aleš Misař

Pár proroků pokroku z nenápadného roku (1)

Ptali jste se někdy, jak to zní, když se lámou dějiny? Praská to, rachotí, hřmí a lomozí? Ale nakonec tak okázalé projevy nejsou nutné?

6.10.2021 v 21:32 | Karma: 4,72 | Přečteno: 151x | Diskuse| Společnost

Aleš Misař

Svatyně s dvířky aneb my a ledničky

V drtivě většině domácnosti jsou její dveře ty nejotevíranější, častěji se bere za kliku snad jen u toalety, a to opravdu jen možná, ostatně mezi oběma existuje přímá souvislost.

5.7.2021 v 23:43 | Karma: 8,74 | Přečteno: 251x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 8
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 881x
Někdo loví motýly a láká na jejich sbírku, já rád lovím postřehy do sítě slov, a jestli někoho nalákám, to přenechám vám

Seznam rubrik